نشست علمی ـ پژوهشی بررسی حکم روزه داری در شرایط فراگیر نسبت به افراد مستعد
نشست علمی ـ پژوهشی بررسی حکم روزه داری در شرایط فراگیر نسبت به افراد مستعد
نشست علمی ـ پژوهشی با عنوان «بررسی حکم روزه داری در شرایط فراگیر نسبت به افراد مستعد» با حضور حجت الاسلام والمسلمین آقای کوهی امام جمعه شهرستان ساروق اراک، استاد حوزه و دانشگاه با مشارکت و همکاری مدارس علمیه الزهراء سلام الله علیها سطح دو و سه؛ شهرستان شاهیندژ و ارومیه در تاریخ 18/2/1399 بصورت مجازی برگزار گردید.
آقای کوهی در ابتدای سخنان خود با اشاره به بیماری کرونا چنین فرمودند: بحرانی که چند ماه است که جامعه بشریت با آن درگیر است؛ شیوع بیماری کرونا؛ که موجب شده است برخی افراد حکم روزهداری را سوال کنند. در حالی که قرآن کریم حکم کلی روزه را در سوره بقره بیان فرموده است که: روزه بگیرید و روزهداری موجب تعالی روح و قرب الهی میگردد.
اما کسی که در ماه رمضان مریض یا مسافر است؛ روزه را در وقت دیگری بگیرد. بنابراین دین اسلام وجوب روزهداری را از افراد مریض برداشته و فرموده در ایام صحت و سلامت جسمی قضای روزه را بگیرد.
ایشان افزودند: در این روز ها که بیماری کرونا در جهان شایع شده و شیوع آن بالاست طوری که برخی مبتلا شده، برخی فوت کردند، بعضی ها به شدت حالشون بد و برخی بستری شدند و سوال خیلیها این است که روزه را نباید بگیریم؟ چون کرونا ویروس است. برخی هم می گویند روزه را بگیرم و این امر موجب شده است تا مردم به کارشناسان دینی مراجعه نمایند.
ایشان ضمن اشاره به دیدگاه مراجع درباره روزهداری در ایام بیماریهای مسری ادامه دادند: مراجع عظام در مورد روزه داری در این ایام فرمودند: که باید به پزشک مراجعه شود اگر پزشک بگوید که روزهداری باعث میشود افراد به کرونا مبتلا شوند یا سیستم ایمنی آنها ضعیف شوند. و تضعیف سیستم ایمنی موجب ابتلای افراد روزهدار به کرونا خواهد شد، حکم این است که روزه نگیرند. در مقابل اگر روزهداری سیستم ایمنی بدن رو بالا ببرد و در مقابل بیماری کرونا سیستم ایمنی بدن قوی شود؛ روزه گرفتن واجب است.
وی در ادامه با اشاره به نظرات برخی مراجع فرمودند: دیدگاه اولیه مراجع تقلید در این مورد این است که به پزشک متخصص و امین مراجعه بکنیم. به طور مثال:
1. آیت الله شبیری زنجانی میفرمایند: بنا بر گفته پزشکان متخصص اگر روزه گرفتن احتمال ابتلا به بیماری را افزایش دهد نباید روزه گرفت.
2. آیت الله نوری همدانی میفرمایند: ملاک، خوف از بیماری و تشدید بیماری است و خوف باید منشأ عقلایی داشته باشد یا پزشک متعهد و متدین تشخیص دهد، وجوب روزه برداشته خواهد شد و اگر بگیرد عمل حرام انجام داده است.
آیت الله علوی گرگانی میفرمایند: نمیتوان به صرف احتمال ضرر روزه را ساقط دانست ولی اگر کسی با نظر پزشکان متخصص که ظن قوی عقلایی میدهد روزه باعث ابتلا یا تشدید بیماری میشود میتواند روزه نگیرد و بعدا قضای روزه را به جا آورد.
رهبر معظم حضرت آیت الله خامنهای دامت برکاته میفرمایند: فردی نسبت به ایجاد بیماری، تشدید بیماری و یا افزایش طول بیماری خوف و نگرانی داشته و این خوف منشا عقلایی داشته باشد روزه ساقط و قضای آن واجب است و هچنین باید به پزشک متخصص و متدین هم مراجعه کرد.
کوهی استاد حوزه و دانشگاه در ادامه فرمودند: کارشناسان پزشکی و سلامت معتقدند که روزهداری سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و روزهداری در ماه رمضان برای افرادی که سالم هستند خطر ابتلا به کرونا را در پی ندارد. اما کسانی که حتی در شرایط عادی پزشکان و متخصصین توصیه میکنند که روزه نگیرند از جمله افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مثل دیابت یا فشار خون، افرادی که مبتلا به کرونا شده و سیستم بدنی او ضعیف شده است؛ این افراد معاف از روزهداری در ایام کرونا میباشند.
ایشان در ادامه با اشاره به نظرات پزشکان در مورد روزهداری در ایام بیماری کرونا تصریح نمودند که: مصاحبه خبرگذاری رسا با برخی از متخصصان پزشکی در رابطه با این سوال که آیا روزه در ماه رمضان باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود یا خیر؟ آیا روزهداری باعث ابتلا به کرونا میشود یا خیر؟ پاسخ برخی از پزشکان را بیان نمودند که:
1. دکتر مهدی پزشکی مدرس فوق تخصص گوارش و کبد:
روزه گرفتن هیچ گونه تاثیری در تحلیل قوا و تضعیف سیستم ایمنی افراد سالم ندارد بنابراین چون روزه گرفتن احتمال ابتلا به کرونا را افزایش نمیدهد؛ در شرایط فعلی روزه گرفتن فقط برای افرادی ممنوع است که در شرایط معمولی نیز روزه گرفتن برای آنها لازم نیست مانند افرادی که مبتلا به دیابت، فشار خون، رماتیسم قلبی و ... دارند. نباید روزه بگیرند.
2. دکتر ناطقی رییس بیمارستان بهارلوی تهران: تاکنون مقالهای که به صورت علمی به این نتیجه رسیده باشد که روزه سیستم ایمنی بدن را پایین میآورد ندیدهام. بالعکس معتقدم روزه میتواند به سود سیستم ایمنی بدن باشد.
وی افزود: سلولهای بدن هر گاه با گرسنگی طولانی مدت مواجه شوند اقدام به خودخواری پروتینهای خود میکنند تا انرژی مورد نیاز خود را تامین کنند. با این مکانیسم پروتئین و اجزای تخریب شده خود را از میان بر میدارند و از انرژی آن سلول جدیدی میسازند. یعنی مواد زائد را پاکسازی و با باکتریها و ویروسهای مهاجم درگیر میشوند و آنها را از بین میبرند. جالب اینجاست روزه گرفتن بسیار مفید تر از تحریک اتوفاژی (پاکسازی سلولی با خوردن سلولهای معیوب است که به وسیله برخی داروها صورت میگیرد که خالی از عوارض نیست) عمل میکند.
روزه با خوردن سلولهای معیوب و باکتری و ویروسهای مهاجم را از بین میبرد و سلولهای پاک، جدید و سالم را درست میکند.
در نتیجه میتوان گفت: روزه برای افراد سالم مفید است و باعث مقاومت سیستم ایمنی در برابر کرونا ویروس میشود. مراجع افراد را در این مورد به اطباءرجوع دادند و نظر اطباء اهم این است که افرادسالم با رعایت اصول تغذیه اقدام به روزه داری نمایند.