چکیده تحقیق پایانی: سوء ظن و راه های مقابله با آن در متون دینی
چکیده تحقیق پایانی: سوء ظن و راه های مقابله با آن در متون دینی
محقق: خانم حمیده علیپور استاد راهنما: حجت الاسلام والمسلمین آقای اسلام همتی
استاد داور: جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای جواد نعمتی نمره: عالی زمان دفاعیه: 1397/6/30
چکیده
سوء ظن یکی از رذائل اخلاقی و مفاسد اجتماعی است که در علم اخلاق مورد بررسی قرار می گیرد، چون اگر سوءظن در هر جمعی چه اجتماعات بزرگ و چه کوچک مانند خانواده پیش بیاید عواقب بسیار مخربی به دنبال خود دارد.
سوء ظن به معنای بدگمانی بوده و یکی از رذایل اخلاقی است که در دین مقدس اسلام و آیات قرآن به شدت از آن نهی شده است.
هدف از این تحقیق بررسی عوامل و آثار منفی سوء ظن و بدبینی، راه های مقابله با آن با روش کتابخانهای (توصیفی ـ تحلیلی)و رویکرد دینی مبتنی بر آیات و روایات میپردازیم.
نتایج حاصله از آن عبارت است از: سوء ظن و ناامیدی نسبت به خداوند و رحمت الهی باعث تجری به گناه و عدم طاقت در برابر سختی ها و امید نداشتن به دعا و عبادت می شود.
انسان بدگمان از افراد فاصله می گیرد و نمی تواند معاشرت سودمندی داشته باشد به همین دلیل همیشه تنهاست و از تکامل و رشد فکری باز می ماند و دچار مشکلات روحی می شود.
سفارش اسلام، خوش بینی و خوش گمانی است. تا بدین گونه، شخص از پی آمدهای برآمده از بدگمانی همانند قضاوت های شتاب زده، بدگویی، درگیری و اختلاف در امان بماند و جامعه دچار تنش نشود.
تقویت توکل و ایمان به خدا باعث می شود افراد کمتر دچار بیماری شک و بدگمانی شوند. یکی از پایه های شک ضعف ایمان است وتوکل به خداوند هیچ گاه شک و سوء ظن را تقویت نمی کند بلکه آن را به کلی از بین می برد.
کلیدواژه: ظن، سوء ظن، بدبینی، راه های مقابله