نقش تربیتی توکل در آرامش انسان از دیدگاه قرآن وسنت
چکیده تحقیق پایانی: نقش تربیتی توکل در آرامش انسان از دیدگاه قرآن وسنت
محقق: خانم فرشته اسدی استاد راهنما: جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای سلیم ایمانی
استاد داور: جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای جواد نعمتی نمره: عالی زمان دفاعیه:1395/5/28
توکل به معنای واگذاردن امور به خدا، که ثمره و نتیجهاش ایمان است. مفاهیمی همچون ذکر، تسلیم و تفویض معنایی شبیه به توکل دارند. توکل از نظر بزرگان دین به معنای: عالیترین درجات مقربین؛ موکول کردن تمام امر به مالک، و تکیه بر وکالت او، واگذاردن کارها به تقدیر کننده امور، اعتماد قلبی در تمام امور بر خد و یعنی همیشه به مقتضای حق عمل کردن میباشد.
اهمیت توکل تا جایی است که توصیه به آن برای ایجاد اطمینان به کفایت رزق و روزی و انجام شدن همه امور به دست خدا میباشد؛ زیرا توکل بر خدا به معنای تفویض امور به او، اعتماد کردن خلق به او، نا امیدی از همه جا جز او و واگذاشتن تدبیر امور به او میباشد.
خداوند بهترین و تنها وکیل انسان است بنابراین فلسفه توکل به خداوند متعال جهت: افزایش مقاومت انسان در برابر مشکلات، رویارویی با وسوسههای شیطان، رهایی از وابستگیها و کسب عزت است.
مراتب توکل عبارت است از: توکل لفظی، توکل در عقیده و عمل؛ که موجب میگردد انسان به درجات عالی توکل توکل که همان اعتماد به خدا و فانی شدن در اراده الهی و سپردن تمام امور زندگی به ذات الهی میباشد.
اركان توکل در بُعد ايمانی یعنی اینکه انسان ایمان به علم، قدرت و کرامت الهی در رفع نیازهای بندگانش داشته باشد و تنها به او توکل و اعتماد نماید.
توکل به خدا موجب بوجود آمدن احساس آرامش و امنیت روایی، جلوگیری از سستی در برابر دشمنان، افزایش ایمان و عزت بخشیدن به انسان میباشد در مقابل اعتماد به غیر خدا نتیجه عکس دارد.
توکل در آرامش فردی موجب کسب شجاعت، آرامش خاطر، رهایی از یأس و افسردگی، جلب محبت و حمایت خداوند و ترک گناه میگردد و در حوزه اجتماعی موجب تاثیر نپذیرفتن از هر واکنشی، اهل مشورت شدن و افزایش ایمان با اقامه نماز و انفاق در راه خدا میگردد.
کلید واژهها: توکل، فلسفه توکل، مراتب و درجات توکل، کارکردهای تربیتی توکل، اعتماد به خدا، بی اعتمادی به خدا