شناسایی مجلات نامعتبر و بی اعتبار و کم اعتبار
شناسایی مجلات نامعتبر / بی اعتبار / کم اعتبار
اين مطلب مفيد از سايت مركز پژوهشي - آموزشي آريا (http://www.aryarc.com)اتخاذ شده است. مطالعه آن خالي از لطف نخواهد بود و راهنماي مفيدي براي يافتن مجلات معتبر و نا معتبر براي پژوهشگران عزيز خواهد بود.
چند سالي است که چاپ مقالات علمي در مجلات علمي- پژوهشي داخل و خارج کشور (ISI) از اهميت ويژه اي بر خور دار شده است، چه از بابت فارغ التحصيلي دانشجويان دکتري و يا اخذ پژوهانه تحقيقاتي يا ارتقاي اساتيد محترم دانشگاه. لذا شناسايي مجلات کم اعتبار و يا نا معتبر براي همه اساتيد ( و حتي دانشجويان تحصيلات تکميلي در داخل و خارج کشور) اهميت بالايي دارد. پس لازم است همگي کمک کنيم تا بتوانيم اين نوع مجلات را شناسايي کنيم، …
چه از بابت ارز هنگفتي که بابت چاپ اين نوع مقالات از جيب دانشجو يا استاد خارج مي شود و يا خسارت علمي جبران نا پذيري که به کشور و خودمان مي خورد. البته بنده مخالف عدم چاپ در مجلات پولي هستم، چرا که بعضي از مجلات ( که مستقل از ناشر ين بزرگ و بانک هاي اطلاعاتي وزين هستند) براي کارهايي از قبيل ايندکس کردن مقالات چاپ شده و يا ويراستاري مقالات و يا نگهداري سايت شان و يا بعضي کارهاي اداري هزينه مي کنند و اگر وابسته به هيچ منبع مالي و يا ساختار دولتي نباشند، بايد هزينه ها را ازمولفين اخذ کنند. فکر کنم در هر حوضه تخصصي بتوان از اين دسته مجلات پيدا کرد. بعلاوه در رابطه با تشويق همکاران علمي در چاپ يا عدم چاپ مقالات در مجلات ISI خارجي نظري ندارم، چرا که فکر مي کنم اين موضوع در کشورمان فقط يک بحث علمي نيست، بلکه تا حدودي سياسي هم هست و به نظرم بايد متخصصين ويژه اي در اين بابت نظر دهند.
با توجه به تجربه کمي که در اين زمينه کسب کرده ام، چند موضوع در رابطه با انتخاب مجلات (ISI خارجي) و از طرفي شناسايي مجلات کم اعتبار و يا نا معتبر به شرح زير عنوان مي کنم و از دوستان عزيز خواهشمندم در تکميل اين فرايند به ديگر همکاران مشورت دهند:
- استفاده از مجلات تخصصي براي چاپ مقالات؛
- انتخاب مجلاتي که توسط ناشر ين معروف چاپ مي شوند؛
- استفاده از مجلاتي که توسط انجمن هاي تخصصي معرفي شده اند؛
-استفاده از مجلاتي که شما يک يا چند نفر از اعضاي هيات تحريريه آنها را مي شناسيد؛
- مجلاتي که توسط همکاران متخصص شما پيشنهاد مي شوند؛
- مجلاتي که در کنفرانس هاي تخصصي معرفي مي شوند؛
- مجلاتي که فرايند داوري آنها از نظر زماني معقول باشد؛
- مجلاتي که شماره حساب آنها در خود کشور ناشر باشد؛
- مجلاتي که در هر شماره انبوه اي از مقالات نا همگون را چاپ نکرده باشند؛
- مجلاتي که توسط تعداد زيادي از مولفين کشورهاي جهان سوم تسخير نشده باشد؛
- مجلات به گونه اي نباشد که براي ارسال مقالات از آدرس هاي عمومي مانند yahoo يا gmail استفاده کنيم؛
- از ايندکس شدن مجله در سايت هاي معتبر مانند ISI و Scopus و … مطمئن شويم؛
- از تقلبي نبودن سايت مجله مطمئن شويم؛- حتي بعد از چاپ مقاله خودمان، اگر از تقلبي بودن مجله مطمئن شديم به دوستان و همکاران اطلاع دهيم؛
و البته ده ها روش ديگر. در ادامه مي خواهم يکي از مجلاتي که اخيرا به تقلبي بودن آن پي بردم به شما معرفي کنم. مجله Texas Journal of Science؛ که البته گاهي سايتش
را از دست مي دهد و دوباره يک دفعه ظاهر مي شود!
در جستجوي بالا مشاهده فرماييد، آدرس اولي واقعي و دومي تقلبي است. اگر به سايت مجله مراجعه کنيد متوجه خواهيد شد که اين مجله اصلا الکترونيکي نيست و شما بايد با پست معمولي مقالات خود را ارسال کنيد. ولي در سايت تقلبي (که گاهي فعال است) از شما درخواست ارسال الکترونيکي مقاله را دارد.
سعيد عباس بندي
استاد گروه رياضي
دانشگاه بين المللي امام خميني (ره)