تفکر و اندیشه از منظر قرآن کریم
چکیده تحقیق پایانی: تفکر و اندیشه از منظر قرآن کریم
تفکر از ماده فکر به معنای اندیشیدن، اندیشه کردن، تأمّل، تعمق و درواقع سیر و حرکت در معلومات برای کشف و نیل به مجهولات می باشد. تفکر در حقیقت چراغی است که مسیر رسیدن به کمال را برای بشر شفاف سازی می کند. شرافت و برتری انسان در اندیشه ورزی اوست به گونه ای که اگر اندیشه و تفکری نباشد وی همچون حیوانات و یا حتی پست تر از حیوانات خواهد بود. تفکر و اندیشه در آیات و روایات از جایگاه و فضیلت ویژه ای برخوردار است و عنایت حق تعالی همواره به افراد متفکر و صاحبان خرد می باشد.
از منظر قرآن کریم مهمترین موضوعات برای تفکر و اندیشه، طبیعت، تاریخ و خلقت انسان می باشند. دو نوع تفکر مثبت و منفی داریم که تفکر مثبت، تفکری سازنده و تفکر منفی ، تفکری مخرب است. بنابر آیات قرآن کریم محورهای تفکر و اندیشه به شرح ذیل است:
تفکر و اندیشه در آثار خلقت به منظور اثبات وجود و یکتایی پرودگار،تفکر و اندیشه در عظمت قرآن و حقانیت آن، تفکر و اندیشه در اعمال و رفتار خود، تفکر و اندیشه در زندگی دنیا و تفکر و اندیشه در معاد.
قرآن کریم طبیب روح و فکر بشر، درمان کننده دردها و امراض روحی،فکری و جسمی انسان، رشد و شکوفایی تفکر و اندیشه را در سایه علم آموزی، تقوا و تزکیه نفس، آزاد کردن عقل از عادات اجتماعی، تلاش و فعالیتهای رهبران الهی، عمل به دانش، بدعت زدایی و خرافه ستیزی عالمان دینی، داشتن والدین و محیط دینی، تغذیه صحیح و مناسب معرفی می نماید؛بر عکس، فقر فکر، تحجر فکری، موانع و آفتهای تفکر و اندیشه را جهل، غفلت، کبر و غرور، مُهر شدن قلب، تکیه بر ظن و گمان، پیروی از میلها و هواهای نفسانی، شتابزدگی، شرب خمر، سنت گرایی، شخصیت گرایی، پیروی از گذشتگان و واگذاشتن قوه عاقله و نیاندیشیدن
کلید واژه ها: قرآن، تفکر، اندیشه، تعقل